Kaikenlainen pelaaminen tapahtuu nykypäivänä enimmäkseen verkossa. Olivatpa kyseessä sitten mobiilipelit, urheilupelien pelaaminen pelikonsolilla ystävien kanssa tai kasinot ilman rekisteröitymistä, kaikki toimii nopeasti ja sulavasti nettiyhteyksien välityksellä.
Viimeisen muutaman vuoden aikana verkkopelaamisen rinnalla suosiotaan on nostanut pilvipelaaminen, joka mahdollistaa pelien suoratoistamisen etäpalvelimien kautta ilman fyysisten tai edes digitaalisten pelien hankkimista ja varsinaista asentamista. Miten tämä on vaikuttanut ja vaikuttaa tulevaisuudessa itse pelivalmistajien toimintaan? Sitä käymme läpi tässä jutussa!
Mitä on pilvipelaaminen?
Pelaamisen niin sanottu perinteinen kaava on tämä: kävelet kauppaan tai suuntaat esimerkiksi Playstation Storeen, ostat pelin itsellesi, asennat sen ja suuntaat pelaamaan. Se, miten hyvin peli pyörii ja kuinka hyvältä kaikki näyttää, riippuu siitä, kuinka uudet ja tehokkaat laitteet sinulta löytyy.
Pilvipelaaminen taas toimii niin, että peli rullaa etäpalvelimella (pilvessä) ja se suoratoistetaan sieltä eteenpäin laitteellesi, kuten konsolillesi, ja siitä eteenpäin televisioosi.
Kaikki tapahtuu verkkoyhteyden välityksellä, jonka tulee tietenkin olla nopea ja vakaa, jotta peli pyörii hyvin ilman viiveitä ja yhteysongelmia. Sinun tulee siis panostaa nettiin, mutta itse pelin suorituskyky-/tehovaatimukset eivät koske laitettasi vaan pilvipalvelun laitteistoa, jolloin voit pelata huoletta hieman vanhemmallakin läppärillä.
Pilvipelaamisen tarjoajat
Pilvipelaamista tarjoavat nykypäivänä todella monet yritykset, mikä ei ole yllätys, koska sen suosio kasvaa kovaa vauhtia. Tässä vain muutamia esimerkkejä pilvipelaamisen palveluista:
- Boosteroid
- GeForce Now (Nvidia)
- Luna (Amazon)
- Xbox Game Pass
- Utomik
Aiemmin tähän lukeutui myös Playstation Now, mutta yhtiö liitti sen uudistusten myötä osaksi Playstation Plus -palveluaan.
Top 3 pilvipelaamisen hyödyt
Pilvipelaaminen sisältää monia hyötyjä, joita perinteiseen pelaamisen tottunut ei osaa ihan heti edes ajatella. Tässä neljä merkittävintä hyötyä:
- Halvempikin laite riittää – Sinun ei tarvitse omistaa uusinta, kalleinta ja tehokkainta laitetta, koska pelin suorituskyky on riippuvainen pilvipelaamisen mahdollistajasta ja sen laitteistoista ja etäpalvelimista.
- Tallennustilaa säästyy – Koska pelejä suoratoistetaan verkosta, sinun ei tarvitse asentaa niitä laitteellesi ja täyttää sitä kautta sen muistia.
- Vaivatonta päivittämistä – Onko pelisessiosi joskus tyssännyt siihen, että peliin on tullut suuri päivitys, jonka asentaminen vie ikuisuuden? Pilvipelaamisessa tätä ongelmaa ei ole, koska päivitykset hoidetaan suoraan pilvipalvelussa. Näin pääset pelaamaan aina tuoreinta mahdollista peliä.
Pilvipelaamiseen liittyvät haasteet
Pilvipelaamisen hyödyt ovat merkittäviä, mutta tähän kokonaisuuteen liittyy myös muutamia ongelmakohtia. Tässä niistä kenties merkittävimmät:
- Viive: Pilvipelaamisessa jokainen komento, kuten napin painallus ja hahmon liikuttaminen, kulkee verkon yli palvelimelle ja sieltä takaisin. Mitä pienempi viive eli latenssi on, sitä sulavammin ja nopeammin kaikki onnistuu. Jos tämä ei tapahdu saumattomasti, on esimerkiksi toimintapelien pelaaminen lähes mahdotonta.
- Heikko nettiyhteys: Pelin kuvasignaali striimataan jatkuvana videosyötteenä, mikä vaatii parhaimmillaan useita megabittejä kaistaa per sekunti. Mikäli nettiyhteys ei ole vakaa ja nopea, kuvanlaatu heikkenee, viivettä esiintyy ja kaikki pätkii.
- Epätasainen laatu: Pilvipelaamisen tarjoaminen edellyttää datakeskuksia ja lukuisia palvelimia. Mitä lähempänä nämä ovat pelaajaa, sitä parempi pelikokemus on. Näitä ei löydy vielä tasaisen hajautetusti ympäri maailmaa, joten pelikokemuksen laadussa on maailmanlaajuisesti isoja eroja.
Miten pilvipelaaminen toimii? Esimerkkinä Playstation
Etkö vieläkään täysin ymmärrä, miten pilvipelaaminen toimii? Ei hätää. Otetaan tähän konkreettiseksi esimerkiksi Playstation.
Kun hankit itsellesi Playstation Plus Premium -jäsenyyden, jonka hinta on 16,95 euroa kuukaudessa, pääset suoratoistamaan pelejä pilvestä. Pelejä on tarjolla sadoittain ja mukana on kaikkea PS4- ja PS5-peleistä PS2- ja PS3-klassikoihin.
Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain klikata auki haluamasi peli ja aloittaa pelaaminen. Edistymisesi tallennetaan pilveen ja voit koska tahansa jatkaa siitä, mihin edelliskerralla jäit.
Pelivalmistajien toiminta pilvipelaamisen ympärillä
Pilvipelaaminen on jo nyt mullistanut pelimaailmaa, eikä tälle ole näkyvissä hidastumisen merkkejä. Miten tämä vaikuttaa ja toisaalta on jo nyt vaikuttanut pelivalmistajien toimintaan? Katso alta muutamia esimerkkejä.
Monialustainen kehitys on uusi normaali
Koska pilvipelit toimivat useilla eri laitteilla – tableteilla, pelikonsoleilla, älypuhelimilla ja sitä rataa – pelikehittäjien on suunniteltava tuotteensa alustariippumattomiksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että grafiikan pitää skaalautua ja säilyä hyvänä näyttökoosta tai resoluutiosta riippumatta.
Kehitystyökalut ja moottorit tukemassa pilvipelaamista
Pelimoottorit, kuten Unreal Engine ja Unity, tarjoavat paljon tukea pilvipelaamiseen. Pelimoottoreiden kautta pelivalmistajat saavat paljon apua monialustaisen pelaamisen testaukseen ja kehittämiseen ja operoimiseen. Tässä esimerkkejä, miten:
- Asset streaming eli pelin resurssien lataamisen verkon yli vain tarpeen mukaan.
- Reaaliaikainen suorituskyvyn säätö verkon ja/tai laitteen mukaan
- Cross-platform debugging, joka mahdollistaa pelin testaamisen monilla alustoilla samanaikaisesti.
Laajempi testaus ja yhteistyö
Koska pelit eivät pyöri enää vakioiduissa ympäristöissä, pelikehittäjien tulee tehdä laajamittaista testausta, koska esimerkiksi pelaajan verkkoyhteys, käyttöjärjestelmä ja laite kaikki vaikuttavat pelikokemukseen.
Tässä testauksessa pitää huomioida esimerkiksi pelin toimivuus ohjaimella ja kosketusohjauksella sekä eri kaistanleveys- ja viiveolosuhteet eri maissa.
Liiketoimintamallin uudistaminen
Koska yksittäisten pelien myynneistä saatavat tulot vähenevät, pitää pelivalmistajien uudistaa liiketoimintamalliaan.
Tämän myötä monet kehittäjät luovat esimerkiksi pelejä, joita voi jatkuvasti kehittää ja päivittää. Näin pelaajat viettävät pelien parissa enemmän aikaa, jolloin heille voidaan myös myydä enemmän asioita.
Nämä myytävät asiat ovat lisäsisältöjä, kuten vaikkapa lisäkenttiä ja -tehtäviä sisältäviä DLC-paketteja ja erilaisia “kausipasseja”, jotka tunnetaan hieman eri nimillä pelistä riippuen (esimerkiksi EAFC –> Season Pass, Fortnite –> Battle Pass).